دستگاه مینی چیلر نوعی چیلر هوایی است که در ابعاد و اندازه‌های کوچک و جمع‌و‌جور برای مصارف و کاربردهای خانگی، ساختمان‌ها مسکونی و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه عملکردی مشابه چیلر هوایی دارد و همانند تجهیزات تهویه مطبوع عمل می‌کند. بعد از خنک کاری آب در گردش سیستم سرمایش، آن را به وسیله پمپ به فن کویل می‌فرستد. فن کویل از طریق فن تهویه یا دمنده، قادر است هوا را از قطعه کویل آب خنک عبور دهد و سرمایش فضا توسط دستگاه مینی چیلر و فن کویل فراهم شود. در ادامه به محاسبه ظرفیت مینی چیلر و همچنین عوامل موثر بر تشخیص ظرفیت و توان سرمایشی و خنک کننده (تبریدی) می‌پردازیم.

 نحوه محاسبه ظرفیت مینی چیلر با فرمول چگونه است؟

ظرفیت دستگاه مینی چیلر شامل مواردی مانند ظرفیت واقعی و نامی است. ظرفیت نامی این دستگاه توسط استاندارد ASRI ایجاد می‌شود و همچنین مقدار آن نسبت به ظرفیت واقعی بیشتر می‌باشد. باید توان واقعی مینی چیلر را در عملکرد آن مورد محاسبه قرار دهید. برای احتساب ظرفیت دستگاه مینی چیلر، دمای آب خروجی و ورودی، مقدار آب دبی باید بررسی شود.

ظرفیت و توان دستگاه مینی چیلر براساس این فرمول Q=m ×pCp × ΔT حساب می‌شود. هر کدام از حروف نشان‌دهنده یکی از موارد مربوط به مینی چیلر است که در ادامه به بیان آن‌ها می‌پردازیم.

  1. Q = ظرفیت مینی چیلر براساس واحد btu/hr
  2. Cp = توان گرمایشی آب (ظرفیت گرمای آب) با واحد Btu/IB.F
  3. ΔT = تفاوت دما و حرارت آب ورودی و خروجی از دستگاه براساس فارنهایت
  4. m = میزان آب دبی از مینی چیلر با واحد گالن بر دقیقه
  5. P = چگالی میزان دبی براساس پوند بر گالن

با توجه به فرمول بالا از موارد تأثیرگذار بر مقدار توان مینی چیلر، به غیر از آب دبی در سیستم‌ها، می‌توانید دمای آب ورودی و خروجی، توان گرمای آب، چگالی آب و… را بیان کنید. سختی آب یکی‌دیگر از عوامل اثرگذار بر میزان توان مینی چیلر است. به همین دلیل استفاده از آب با کیفیت، بازدهی دستگاه را افزایش می‌دهد.

چه مواردی در تعیین توان و ظرفیت مینی چیلر تأثیر دارند؟

ظرفیت مینی چیلر به عوامل بسیاری وابسته است. و همچنین مینی چیلر ظرفیت برودتی کمی دارد که مقدار آن از 1 الی 10 تن تبرید است. این پارامترها به شرح زیر می‌باشد.

  • متراژ و سطح زیربنا محیط پروژه: محاسبه ظرفیت مینی چیلر برای ساختمان، براساس متراژ و همچنین نیاز کاربری مربوطه انجام می‌گیرد.
  • وضعیت آب و هوا و اقلیمی منطقه: با توجه به وضعیت و شرایط اقلیمی، ظرفیت مینی چیلر متفاوت است، در مناطق گرم نیاز به مینی چیلر با ظرفیت بیشتر است.
  • تعداد ساکنین ساختمان: از عوامل مهم دیگری که در تعیین کردن ظرفیت مینی چیلر باید در نظر گرفت، رفت و آمد و همچنین تعداد ساکنین در ساختمان است. با افزایش تعداد افراد در ساختمان، نیاز به بیشتر کردن ظرفیت خنک سازی و تبریدی مینی چیلر است.
  • زاویه تابش نور خورشید بر فضا: تابش مستقیم خورشید بر سقف موجب ایجاد گرمای بسیار بالا می‌شود و نیاز است، ظرفیت مینی چیلر برای فراهم کردن سرمایش بیشتر شود. بنابراین لازم است در فضاهایی که نور خورشید گرمای بالایی را ایجاد می‌کند و گردش و جریان هوا متفاوت است، از چیلر هایی با ظرفیت بالاتر استفاده نمایید.

فرمول محاسبه ظرفیت تبرید مینی چیلر با واحد تن چیست؟

ظرفیت تبریدی دستگاه مینی چیلر با توجه به واحد تن مورد محاسبه قرار می‌گیرد. که به‌صورت مختصر با TR شناخته می‌شود. TR مخفف کلمه Ton of Refrigeration است. این محاسبه براساس فرمول زیر انجام می‌شود.

1 TR = 907.2 × 334.9/24×3600 = 3.5165KW

 بار سرمایش در ساختمان‌ها چطور محاسبه می‌شود؟

میزان بار سرمایشی و برودتی واحد مسکونی و آپارتمان‌ها بر حسب BTU است که باید برای تبدل واحد آن به تن عدد حاصل تقسیم بر 12000 نمایید. این فرمول به شکل زیر انجام می‌شود.

بار سرمایشی واحد = ضریب مسکونی  × مساحت مفید هر واحد

 

جمع‌بندی

در این نوشته به بررسی تمام موارد اثرگذار در محاسبه حدودی ظرفیت مینی چیلر پرداختیم و شما را با فرمول‌های کاربردی در این خصوص آشنا کردیم. همچنین لازم است بدانید که، روش استاندارد برای محاسبه ظرفیت دستگاه مینی چیلر به وسیله شبیه‌سازی و نرم افزار ممکن است. برای محاسبه ظرفیت دستگاه‌های چیلر و مینی چیلر از نرم افزار BTU و یا Carrier HAP استفاده می‌کنند.